From Hungarian Bulletin

Ματίας Ράκοσι

Ομιλία σε προεκλογική συγκέντρωση του Μετώπου Ανεξαρτησίας  του Ουγγρικού Λαού στη Βουδαπέστη (10 Μάη 1953)

Σύντροφοι, Εργαζόμενοι της Βουδαπέστης

Προτού αναφερθώ στους στόχους, η υλοποίηση των οποίων θα είναι ένα καθήκον για τη νέα Εθνοσυνέλευση, επιτρέψτε μου να ανασκοπήσω την περίοδο από το 1949 ως τώρα. Πριν από 4 χρόνια, οι ενωμένες στο Μέτωπο Ανεξαρτησίας του Ουγγρικού Λαού πατριωτικές και δημοκρατικές δυνάμεις συμμετείχαν στις εκλογές για πρώτη φορά μια ενιαία λίστα. Σε αυτές τις εκλογές μόνο παιδιά των εργαζομένων συμμετείχαν ως υποψήφιοι. Κόντηδες, μεγάλοι γαιοκτήμονες, τραπεζίτες και άλλοι εχθροί του λαού δεν συμπεριλήφθηκαν. Ανατρέχοντας πίσω, σε αυτά τα 4 χρόνια, μπορούμε με βεβαιότητα να αναφέρουμε ότι η ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων πέρασε επιτυχώς τις εξετάσεις και ότι το Μέτωπο Ανεξαρτησίας του Ουγγρικού Λαού εκπλήρωσε όλες του τις υποσχέσεις.

4 χρόνια πριν το κύριο προεκλογικό σύνθημα του Λαϊκού Μετώπου ήταν «Υπό την ηγεσία της εργατικής τάξης και σε συμμαχία με την εργαζόμενη αγροτιά, εμπρός στο δρόμο της Λαϊκής Δημοκρατίας  προς μια σοσιαλιστική Ουγγαρία». Το Μέτωπο Ανεξαρτησίας του Ουγγρικού Λαού επεσήμαινε την αναγκαιότητα της υπεράσπισης της ειρήνης και εμφατικά τόνιζε την αφοσίωσή της στην απελευθερώτριά μας, την ισχυρή Σοβιετική Ένωση.

Κατά τα 4 τελευταία χρόνια, οι σχέσεις της Ουγγρικής Λαϊκής Δημοκρατίας με τη Σοβιετική Ένωση βάθυναν και έγιναν πιο εγκάρδιες. Οι δεσμοί φιλίας που μας συνδέουν με τις Λαϊκές Δημοκρατίες και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, οι οποίοι κατοχυρώθηκαν μέσα από νικηφόρες μάχες, έχουν επίσης ενισχυθεί. Ο λαός μας πήρε αποφασιστικά και ενιαία στάση υπέρ της ειρήνης. Με αφοσίωση ασπαστήκαμε το σύνθημα, «Η χώρα μας δεν αποτελεί ένα κενό, αλλά ισχυρός προμαχώνας στο μέτωπο της ειρήνης».

Ποια ήταν τα σημαντικότερα οικονομικά μας προβλήματα πριν από 4 χρόνια; Η εκπλήρωση του 3ετούς Πλάνου και η προετοιμασία του 1ου 5ετούς Πλάνου ήταν στο επίκεντρο της προσοχής μας τότε.

Το 3ετές Πλάνο είχε ως σκοπό του την επένδυση 6.000 εκ. φιορινιών. Τότε ως στόχος μας φαινόταν τόσο τολμηρός που ο εχθρός περιφρονητικά τον χαρακτήριζε «κομμουνιστική προπαγανδιστική μπλόφα». Ωστόσο, οι Ούγγροι εργαζόμενοι, με τον ενθουσιασμό και την επιμονή τους εκπλήρωσαν αυτό το πλάνο σε 2 χρόνια και 5 μήνες. Στη βάση των εμπειριών του 3ετούς Πλάνου, προχωρήσαμε μπροστά πιο εμφατικά. Αξιοποιήσαμε 35.000 εκ. φιορίνια για τις επενδύσεις στο 5ετές μας Πλάνο. Αυτός ο αριθμός, επίσης, φάνταζε τόσο τεράστιος που ήταν απαραίτητο να αποδείξουμε στους αμφιβάλλοντες και τους σκεπτικούς ότι το Πλάνο μας ήταν βάσιμο και ρεαλιστικό. Από τότε χρειάστηκε να αυξήσουμε επανειλημμένα το ποσό αυτό, γιατί οι δυνατότητες και οι εφεδρείες μας αποδείχτηκαν κατά πολύ μεγαλύτερες από όσο είχαμε σχεδιάσει. Κατά τα 3 τελευταία χρόνια, επενδύσαμε 40.000 εκ. φιορίνια στην εθνική μας οικονομία- πάνω από το αρχικό συνολικό ποσό του 5ετούς Πλάνου.

Κατά τη διάρκεια του 5ετούς Πλάνου επιθυμούσαμε να 2πλασιαστεί η παραγωγή χάλυβα, άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας. Υλοποιήσαμε τους στόχους αυτούς όχι σε 5 μα σε 3 χρόνια. Επίσης υλοποιήσαμε το στόχο του μετασχηματισμού της χώρας μας από μια αγροτική χώρα με μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία, σε μια βιομηχανική χώρα με μια αναπτυγμένη γεωργία. Κατά το τέλος του περασμένου έτους η παραγωγή της εργοστασιακής βιομηχανίας μας ήταν 3πλάσια της τελευταίας προπολεμικής χρονιάς.  Εκτιμώντας σωστά αυτή την οικονομική ανάπτυξη που είναι αδιανόητη σε καπιταλιστικές συνθήκες, πρέπει να κρατάμε στο νου ότι στα 4 τελευταία χρόνια υπήρχε μια κάτω του μέσου όρου σοδειά το 1950, και ότι πέρσι, ως αποτέλεσμα ξηρασίας, παγετού και των άκαιρων και ασυνήθιστα βαριών φθινοπωρινών βροχοπτώσεων, η σοδειά μας ήταν φτωχότερη κάθε άλλης χρονιάς κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο στόχος μας για αύξηση του αριθμού των βιομηχανικών εργατών κατά 300.000 σε 5 χρόνια επιτεύχθηκε σε 3 χρόνια. Έτσι, η ανεργία, ο χειρότερος κίνδυνος για τους εργαζόμενους, έχει καταπολεμηθεί. Επί του παρόντος, η αύξηση του εργατικού δυναμικού σε κάθε ετήσιο πλάνο είναι αρκετά πάνω από 200.000. Κατά τα 4 τελευταία έτη, ο αριθμός των επωφελούμενων από κοινωνική ασφάλιση έχει αυξηθεί κατά 1.650.000 και, επί του παρόντος, περίπου 60% του πληθυσμού καλύπτεται από κοινωνική ασφάλιση. Θεσπίσαμε νόμο για τη μητρότητα και την παιδική προστασία. Τα επιδόματα για τις πολύτεκνες οικογένειες έχουν 3πλασιαστεί σε 3 χρόνια. Καταργήσαμε το σύστημα του δελτίου, αυτό το κατάλοιπο της οικονομίας της εποχής του πολέμου. Στα 3 πρώτα έτη του 5ετούς Πλάνου χτίσαμε χιλιάδες πολιτιστικά κέντρα, σινεμά και δημόσιες βιβλιοθήκες στα χωριά και στα εργοστάσια. Τέλος, αλλά όχι με λιγότερη σημασία, δημιουργήσαμε το Λαϊκό Στρατό μας, το φύλακα της ειρήνης και του σοσιαλιστικού μέλλοντος.

Πιστεύω, σύντροφοι, ότι οι Ούγγροι εργαζόμενοι δικαιούνται να είναι περήφανοι για αυτά τα επιτεύγματά τους.


4 χρόνια δεν είναι μια μακρά περίοδος για την ιστορία ενός έθνους. Ωστόσο, στο διάστημα αυτών των λίγων χρόνων, η χώρα μας πραγματοποίηση μεγαλύτερη πρόοδο και βίωσε μεγαλύτερες αλλαγές από όσο ποτέ άλλοτε κατά τις περασμένες πολλές δεκαετίες. Επίσης άλλαξε και η σύνθεση του λαού μας. Το βασικό σώμα του στρατού μας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, η λαμπρή μας εργατική τάξη, έχει αλλάξει. Η αλλαγή αυτή είναι εμφανής, πρώτον, από την αριθμητική της αύξηση. Πάει δια παντός ο μπαμπούλας της ανεργίας: οι 3 εκατομμύρια ζητιάνοι στην εποχή του Χόρτι, τα κέντρα ευρέσεως εργασίας και τα σκλαβοπάζαρα εξαφανίστηκαν για τα καλά. Ενώ στις καπιταλιστικές χώρες η μόνιμη ανεργία συνεχίζει να εξαντλεί τους εργαζόμενους, στη χώρα μας- και μπορώ να προσθέσω, και στις άλλες Λαϊκές Δημοκρατίες, επίσης- ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι το ποια νέα εργασία να διαλέξει κανείς.

Η βιομηχανική εργατική τάξη δεν έχει μόνο αυξηθεί αριθμητικά κατά τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά έχει ανέβει και η συνείδησή της, οι δεξιότητές της και η κουλτούρα της επίσης. Αρκεί να σημειώσουμε ότι επί του παρόντος έχουμε 70.000 σταχανοβίτες, που είναι μια απόδειξη ότι ένα ολοένα αυξανόμενο τμήμα της εργατικής μας τάξης φτάνει στο επίπεδο της τεχνικής διανόησης σε δεξιότητες και τεχνικές γνώσεις. Έχουμε τώρα φτάσει ένα σημείο όπου σχεδόν απαράλλαχτα μόνο νέοι άνθρωποι που έχουν τελειώσει το 8τάξιο γενικό σχολείο γίνονται δεκτοί για μαθητείες. Εργάτες που τώρα τελειώνουν τις σχολές μας κατάρτισης, τόσο σε δεξιότητες όσο και σε γενική εκπαίδευση, υπερέχουν κατά πολύ των τεχνιτών του καπιταλιστικού καιρού. Σήμερα, η εργατική τάξη δεν είναι πια αυτό που ήταν πριν από 4 χρόνια: είναι πιο εκπαιδευμένη, με περισσότερες δεξιότητες, αυτοπεποίθηση και συνείδηση.

Κατά τις εκλογές 4 χρόνια πριν, θεωρήσαμε απαραίτητο να δώσουμε έμφαση στο ότι δεν ήταν η Ουγγρική εργατική τάξη μόνο προορισμένη να ηγηθεί των εργαζομένων μας, αλλά και ότι ήταν ικανή να εκπληρώσει αυτή την αποστολή. Τα τελευταία 4 χρόνια είναι το μισό της μεταπελευθερωτικής περιόδου. Αυτά τα 4 χρόνια απέδειξαν, για όλα τα προβλήματα που προέκυψαν, ότι η εργατική τάξη είναι ικανή να ανταποκριθεί στα ιστορικά της καθήκοντα και σταθερά να καθοδηγήσει όλο το λαό προς ένα καλύτερο, σοσιαλιστικό μέλλον. Ο ρόλος της ως ηγέτιδας του έθνους δεν χρειάζεται πια απόδειξη γιατί, με τη δύναμη των θυσιών και των επιτευγμάτων που έκανε κατά τη μεταπελευθερωτική περίοδο, ο Ουγγρικός λαός θεωρεί την εργατική τάξη και το Κόμμα Ούγγρων Εργαζομένων ως τον ηγέτη τους. Τιμή και δόξα στην Ουγγρική εργατική τάξη, το κύριο στήριγμα της δημοκρατίας μας!

Η Ουγγρική αγροτιά επίσης άλλαξε κατά τα 4 τελευταία έτη. Ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα της εργαζόμενης αγροτιάς προσχωρεί προς τη σοσιαλιστική, μεγάλης κλίμακας καλλιέργεια. 4 χρόνια πριν, ήταν μόλις 15.000 οικογένειες στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς. Αυτή την άνοιξη, σχεδόν 340.000 οικογένειες εργάστηκαν στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, και ο αριθμός των μελών των συνεταιρισμών είναι περίπου 500.000. Επί του παρόντος, 40% της καλλιεργήσιμης γης ανήκει σε μέλη παραγωγικών συνεταιρισμών ή σε κρατικά αγροκτήματα. Οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί πήγαν καλά και πέρσι, παρότι η σοδειά ήταν φτωχή, και συνέχισαν τη σταθερή τους ανάπτυξη με την αποτελεσματική βοήθεια της Λαϊκής Δημοκρατίας μας.

Κατά τις γεωργικές εργασίες της άνοιξης και του φθινοπώρου, η ανωτερότητα της σοσιαλιστικής μεγάλης κλίμακας καλλιέργειας κατέστη ξεκάθαρη. Η γη των συνεταιρισμών και των κρατικών αγροκτημάτων καλλιεργείται καλύτερα και νέες αγροτεχνικές μέθοδοι εφαρμόζονται όλο και πιο ευρέως. Η πολιτική της Κυβέρνησής μας να μην ανέχεται κανένα είδος καταναγκασμού ή πίεσης για τη δημιουργία συνεταιρισμών, αλλά με την αυστηρή προσήλωση στην αρχή της εθελοντικότητας, ήταν δικαιολογημένη. Ενώ οι εχθροί μας ισχυρίζονταν ότι στη χώρα μας οι αγρότες ήταν υποχρεωμένοι να ενταχθούν στους συνεταιρισμούς, χαμηλώσαμε το ρυθμό αύξησης των συνεταιρισμών. Επικεντρωθήκαμε πρώτα στην εκπαίδευση στελεχών που θα ήταν ικανά να διοικήσουν αποτελεσματικά τους συνεταιρισμούς. Η πολιτική αυτή ήταν σωστή, και σήμερα μπορεί να ειπωθεί ότι οι νέοι ειδικευμένοι και αγρονόμοι που απασχολούνται σε όσο ποτέ μεγαλύτερους αριθμούς έχουν παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση των παραγωγικών συνεταιρισμών. Η σταθερή ανάπτυξη των συνεταιρισμών είναι τώρα εξασφαλισμένη, γιατί όλο και μεγαλύτερα τμήματα της αγροτιάς πείθονται για την ανωτερότητα της σοσιαλιστικής μεγάλης κλίμακας καλλιέργειας.

Η προσχώρηση στην σοσιαλιστική μεγάλης κλίμακας καλλιέργεια είναι συνώνυμη με την συνεχή ενίσχυση της συμμαχίας της εργατικής τάξης και της αγροτιάς. Δεν χρειάζεται εξήγηση για το ότι το μέλος του παραγωγικού συνεταιρισμού ή ο εργάτης σε κρατικό αγρόκτημα ή μηχανοτρακτερικό σταθμό αντιλαμβάνεται όλο και πιο βαθιά και συνειδητά την εθνική σημασία της συμμαχίας των εργατών και των αγροτών και πιο ξεκάθαρα συνειδητοποιεί τη σημασία αυτής της συμμαχίας από την άποψη του μέλλοντος και των ζωτικών συμφερόντων ολόκληρου του Ουγγρικού λαού.

Αλλά αυτό το τμήμα της αγροτιάς που δεν έχει ακόμα αποφασίσει να πάρει το δρόμο της σοσιαλιστικής μεγάλης κλίμακας καλλιέργειας, είναι επίσης εντελώς διαφορετικό από ό,τι ήταν πριν την Απελευθέρωση ή πριν από 4 χρόνια. Η εργαζόμενη αγροτιά έχει υποστεί μια μεγάλη αλλαγή ως αποτέλεσμα των πολιτικών νικών της Λαϊκής μας Δημοκρατίας, και της οικονομικής και πολιτιστικής προόδου του έθνους μας. Ο ηλεκτρισμός, το ράδιο, το τηλέφωνο, το δίκτυο πολιτιστικών κέντρων, οι βιβλιοθήκες ο σταθερός εκμηχανισμός της αγροτιάς και οι βελτιωμένες μεταφορές έχουν επίδραση και σε αυτούς, επίσης. Εξίσου υιοθετούν τις πλέον αναπτυγμένες μεθόδους καλλιέργειας των κρατικών αγροκτημάτων και των παραγωγικών συνεταιρισμών. Ο εκμηχανισμός της γεωργίας και η αποκέντρωση της βιομηχανίας σχηματίζουν όλο και πιο στενούς δεσμούς μεταξύ πόλης και χωριού. Παράλληλα με αυτό, όλη η αγροτιά μας, έχει γίνει πιο πολιτικά σκεπτόμενη, πιο πολιτισμένη και εξευγενισμένη. Η προοπτική της έχει διευρυνθεί και- μπορώ να προσθέσω- η κοινωνική της συνείδηση, πειθαρχία και αφοσίωση έχει επίσης αυξηθεί.  Το γεγονός ότι παρά την περσινή φτωχή σοδειά ολόκληρη  η αγροτιά μας εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις παράδοσης, εξασφαλίζοντας την τροφοδοσία του κοινού μέχρι την επόμενη σοδειά, είναι απόδειξη του μεγαλύτερου βαθμού κοινωνικής ευθύνης και αφοσίωσής της. Σήμερα, η συμμαχία εργατικής τάξης και αγροτιάς είναι ισχυρότερη από ποτέ!

Στο πνεύμα αυτής της συμμαχίας κατά τα 4 τελευταία χρόνια, πάνω από 100.000 βιομηχανικοί εργάτες και εργαζόμενοι αγρότες απασχολήθηκαν σε ηγετικά πόστα στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, την κρατική διοίκηση και τις τάξεις των αξιωματικών του Λαϊκού Στρατού. Μια αυξανόμενη πλειοψηφία των φοιτητών πανεπιστημίων και κολλεγίων προέρχονται από την εργατική τάξη και την αγροτιά. Εναπόκειται σε εμάς να συνεχίσουμε αυτή την κατάσταση στο μέλλον, ενισχύοντας έτσι τη συμμαχία της εργατικής τάξης και της αγροτιάς, τη βάση της Λαϊκής μας Δημοκρατίας!

Η διανόησή μας έχει επίσης αλλάξει κατά τα 4 τελευταία έτη. 4 χρόνια πριν υπήρχαν ακόμα πολλά μέλη της παλιάς διανόησης που δίσταζαν ή παρεξηγούσαν τα μεγάλα μας πλάνα μετασχηματισμού της χώρας. Ένας σημαντικός αριθμός αυτής δεν ήταν σίγουρο  αν θα μπορούσε να βρει τη θέση του στη Λαϊκή Δημοκρατία. Κατά τα 4 τελευταία έτη, η πλειοψηφία της διανόησης πείστηκε ότι αυτές οι παρεξηγήσεις ήταν αβάσιμες. Έχουν πειστεί ότι η Λαϊκή Δημοκρατία είναι ικανή να κάνει το έθνος να σταθεί στα πόδια του, ότι τιμά και εκτιμά το έργο της πατριωτικής διανόησης και προσφέρει ευκαιρίες για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, οι οποίες είναι αδιανόητες στον καπιταλισμό. Εκατοντάδες επιστημόνων, καλλιτεχνών, γιατρών, μηχανικών και δασκάλων έχουν βραβευτεί με το βραβείο Κόσουθ, την υψηλότερη αναγνώριση της καλής εργασίας. Η Λαϊκή μας Δημοκρατία δίνοντας αυτά τα βραβεία τονίζει ότι εκτιμά και σέβεται τη δημιουργική δουλειά των ταλαντούχων ανθρώπων.

Η σύνθεση της διανόησής μας έχει επίσης αλλάξει κατά τα 4 τελευταία έτη. Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός  του ανθού της Λαϊκής Δημοκρατίας, κατά το πλείστον εργάτες και αγρότες, αποφοιτούν από τα κολλέγια και τα πανεπιστήμια. Επί του παρόντος, ο αριθμός των σπουδαστών σε πανεπιστήμια και κολέγια είναι 3 φορές μεγαλύτερος εκείνου της εποχής Χόρτι, και μπορούμε περήφανα να επισημάνουμε ότι σε σχέση με αυτό έχουμε κατά πολύ ξεπεράσει τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες όπως Βρετανία, Γαλλία και Ολλανδία.

Πίσω από την ταχύτατη αύξηση στον αριθμό της διανόησης βρίσκεται μια πραγματική πολιτιστική κατάκτηση της χώρας. Σήμερα, η πλειοψηφία των φοιτητών πανεπιστημίων προέρχονται από εκείνα τα στρώματα που, αν και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του έθνους, ήταν αποκλεισμένα για τα καλά από την ανώτερη εκπαίδευση 10 χρόνια πριν. Ξέρουμε ότι σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο η ποσότητα μετασχηματίζεται σε ποιότητα. Η αριθμητική αύξηση στη διανόηση που προέρχεται από τις τάξεις των εργαζομένων δεν θα αποτύχει στο να φέρει ποιοτικές αλλαγές. Η μεγάλη μάζα της νέας διανόησης είναι σάρκα από τη σάρκα των εργαζομένων. Αυτή η διανόηση οφείλει την ύπαρξη και την εκπαίδευσή της στη Λαϊκή Δημοκρατία. Αυτό το νέο στρώμα της διανόησης που ταχύτατα αυξάνεται αριθμητικά, σε στενή ενότητα με την παλιά διανόηση, την αφοσιωμένη στο λαό, θα έχουν ασύγκριτα μεγαλύτερο όσο ποτέ άλλοτε βάρος και επιρροή σε κάθε πτυχή της ζωής του έθνους. Θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να αυξήσουμε σταθερά τη σημασία και το ρόλο της στην ηγεσία του λαού μας και στο άνοιγμα του δρόμου για το μέλλον του έθνους μας. Η παλιά τάξη ήθελε να στρέφει τη διανόηση και την εργατική τάξη, τον ένα εναντίον του άλλου, εμείς τους ενώνουμε. Δεν έχουμε πλήρως αντιληφθεί τις νέες ευκαιρίες, τις τεράστιες προοπτικές που ανοίγουν για τη διανόηση από την πολιτιστική επανάσταση των τελευταίων λίγων ετών, που δεν έχουν προηγούμενο στις ζωές των ανθρώπων μας.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι οι εργαζόμενοί μας είναι πλέον ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε. Είναι πιο ενωμένοι στους πολιτικούς τους στόχους, την αφοσίωσή τους στο στρατόπεδο της ειρήνης και στην αποφασιστικότητά τους να υπερασπίσουν και σταθερά να αναπτύσσουν τα επιτεύγματα της Λαϊκής μας Δημοκρατίας.

Η ενότητα των Δημοκρατικών και Σοσιαλιστικών Δυνάμεων του Έθνους

Το γεγονός ότι ο λαός μας είναι ενωμένος όσο ποτέ άλλοτε, ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ κομμάτων, που κατά τα πρώτα λίγα χρόνια μετά την Απελευθέρωση δίχαζε τις δυνάμεις του έθους και προκαλούσε μεγάλη ζημιά, είναι ένα πράγμα που ανήκει στο παρελθόν, δεν μειώνει τη σημασία του Μετώπου Ανεξαρτησίας του Ουγγρικού Λαού. Το πνεύμα της ενότητας των δημοκρατικών και των σοσιαλιστικών δυνάμεων του έθνους, που έδωσαν πνοή στο Μέτωπο Ανεξαρτησίας του Ουγγρικού Λαού 4 χρόνια πριν, συνεχίζει να ζει και συνιστά την κινητήρια δύναμη της μελλοντικής μας ανάπτυξης. Αυτός ο συνασπισμός δυνάμεων, που ενώνει κάθε Ούγγρο πατριώτη σε ένα στρατόπεδο, είναι ο εγγυητής των μελλοντικών μας επιτυχιών. Συνεπώς, είμαστε αποφασισμένοι να υψώνουμε με δύναμη τη σημαία του Λαϊκού Μετώπου, κάτω απ’ την οποία διεξάγαμε τόσες πολλές νικηφόρες μάχες. Μεταξύ των αλλαγών που λαμβάνουν  χώρα σε κάθε σφαίρα της ζωής μας, οι παραδεδεγμένες αρχές του Μετώπου Ανεξαρτησίας του Ουγγρικού Λαού συνιστούν τη συμπαγή βάση, επί της οποίας μπορούμε με ασφάλεια να χτίσουμε το μέλλον μας.

Ενδεικτικό της πρακτικής σημασίας της ενότητας των δημοκρατικών δυνάμεων του λαού είναι η κοινωνική σύνθεση των υποψηφίων του Λαϊκού Μετώπου. Ανάλογα με την απασχόληση των 453 υποψηφίων, 188 είναι εργάτες, 143 αγρότες και εργαζόμενοι στη γεωργία, 96 είναι μέλη της διανόησης και 26 είναι υπάλληλοι κ.α. 117, δηλαδή πάνω από το ¼ των υποψηφίων, είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων ή κολεγίων. Υπάρχουν 87 γυναίκες υποψήφιες. 36 κάτοχοι βραβείου Kossuth. Επίσης, 230 υποψήφιοι είναι σταχανοβίτες ή εργάτες που έχουν πάρει κυβερνητικά βραβεία, ως επιβράβευση της καλής τους δουλειάς.

Μπορεί να προβλεφθεί ότι αυτοί οι αριθμοί θα αυξηθούν για τους απόφοιτους πανεπιστημίων και κολεγίων, γιατί πολλοί εργάτες και αγρότες υποψήφιοι παρακολουθούν μαθήματα κολεγίων. Σε σχέση με τον ορισμό των υποψηφίων, πρέπει να αναφερθεί ότι η δημοκρατική πρόοδος είναι κι εδώ εμφανής. 4 χρόνια πριν οι υποψήφιοι είχαν οριστεί από τα κόμματα του Λαϊκού Μετώπου, ενώ τώρα οι υποψήφιοι έχουν επιλεχτεί άμεσα από τους εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες στα εργοστάσια, στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και τους μηχανοτρακτερικούς σταθμούς, στα πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα μεταξύ των καλύτερών τους εργατών.

Τέλος, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, πρέπει να αναφέρω ότι στις επερχόμενες εκλογές, νέες ηλικιακές ομάδες της νεολαίας θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Η Λαϊκή Δημοκρατία, που έχει ανοίξει το δρόμο για την ενθουσιαστική μας νεολαία σε κάθε τομέα, έχει ανοίξει διάπλατες τις πόρτες του Συντάγματος για αυτές. Καλωσορίζουμε τους νέους ψηφοφόρους και τους ευχόμαστε επιτυχία στο έργο τους της εθνικής οικοδόμησης. Το γεγονός ότι η ταξική πάλη οξύνεται ανάλογα με τις επιτυχίες που πραγματοποιεί η Λαϊκή μας Δημοκρατία και την ανάπτυξη της σοσιαλιστικής μας οικοδόμησης, επισκιάζει, ως ένα βαθμό την ισχυροποίηση της ενότητας του λαού μας. Τα υπολείμματα του καπιταλιστικού συστήματος τόσο στις πόλεις όσο και στην επαρχία περιορίζονται σε μια σταθερά συρρικνούμενη σφαίρα. Ταυτόχρονα, υπερασπίζονται το συρρικνούμενο αυτό τομέα που τους απομένει με όλο και μεγαλύτερη απόγνωση. Υποστηρίζονται σε αυτό από το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο των πολεμοκάπηλων, που προσπαθεί να ενισχύσει τις αδύναμες τάξεις των συμμάχων του που βρίσκονται στη χώρα, την 5η της φάλαγγα με κατασκόπους και σαμποτέρ που έρχονται από το εξωτερικό και που προσπαθεί να ανορθώσει το ηθικό των αποκαρδιωμένων του οπαδών μέσω του ραδιόφωνου και του Τύπου.

Είναι προφανές ότι αυτοί οι εχθροί του λαού μας συχνά προκαλούν ζημιά, εμποδίζοντας έτσι την πρόοδό μας. Όχι λιγότερη βλάβη προκαλούν και τα δικά μας λάθη που μπορούν να εντοπιστούν όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά αρκετά συχνά και στον κρατικό μηχανισμό. Όλοι ξέρουμε ότι είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν στον τομέα της εργατικής πειθαρχίας. Η παραγωγικότητα θα μπορούσε, επίσης, να αυξηθεί σημαντικά. Σε πολλά μέρη, ο αριθμός των ελαττωματικών προϊόντων ακόμα είναι απαράδεκτα υψηλός. Είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τα σχέδιά μας για μείωση του παραγωγικού κόστους μόνο μερικώς. Η εξοικονόμηση υλικών, χρόνου και της κρατικής περιουσίας είναι ακόμα μάλλον φτωχή. Η εκπλήρωση του Πλάνου είναι ανισομερής. Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το να εκπληρώνουμε το ημερήσιο, εβδομαδιαίο και μηνιαίο πλάνο. Είναι ευρέως διαδεδομένη η πρακτική του να υστερεί ο ρυθμός της παραγωγής στην αρχή του μήνα ή το 1ο 3μηνο του ΄τους, και να γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί το χάσμα με βιαστική δουλειά και υπερωρίες στο τέλος. Η προστασία της σοσιαλιστικής περιουσίας είναι ακόμα ανεπαρκής σε χωριά και πόλεις. Συχνά, υπάρχει έλλειψη της κατάλληλης επαγρύπνησης σε σχέση με τον εχθρό. Αντίθετα, υπάρχει συχνά αυταρέσκεια, παράβλεψη ή συγκάλυψη των λαθών και καταστολή της κριτικής. Όλοι αυτοί οι παράγοντες εμποδίζουν την πρόοδό μας.

Μια από τις προϋποθέσεις για περαιτέρω επιτυχίες της σοσιαλιστικής μας οικοδόμησης είναι η αποτελεσματική δουλειά των κρατικών αρχών και των τοπικών συμβουλίων. Ακόμα συμβαίνει συχνά, ωστόσο, ότι εχθρικά στοιχεία τρυπώνουν σε αυτά τα όργανα και κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να δυσφημίσουν την εξουσία των αξιωματούχων και των Συμβουλίων μας, να στρέψουν τους εργαζόμενους ενάντια στο Κράτος της Λαϊκής Δημοκρατίας. Έχουμε παρατηρήσει συχνά οι αξιωματούχοι μας να φέρονται στο λαό με έναν απαγορευτικό, γραφειοκρατικό τρόπο, να καταχρώνται της εξουσίας τους, να ενεργούν αυθαίρετα και όχι σύννομα. Το Κράτος της Λαϊκής Δημοκρατίας προσπαθεί να τιμωρεί αυτές τις καταχρήσεις, αλλά μέχρι να τις εξαλείψουμε, αποτελούν σοβαρά εμπόδια στην πρόοδό μας.

Έχουμε επίσης κάνει λάθη αναφορικά με την αγροτιά. Το σύστημα συλλογής μας δεν είναι αρκετά απλό. Αλλάζει από χρόνο σε χρόνο, και έτσι εμποδίζει την εργαζόμενη αγροτιά να καλλιεργεί στη βάση προγενέστερων υπολογισμών για τα επόμενα χρόνια, δεν της επιτρέπει να ξέρει ακριβώς και από πριν ποιες είναι οι υποχρεώσεις της. Πρέπει να κοιτάξουμε ώστε να θέσουμε ένα τέλος σε αυτό μελλοντικά, και ένα νέο σύστημα συλλογής, σχεδιασμένο για πολλά χρόνια μπροστά, να ισχύει, ώστε να επιτρέπει στην αγροτιά να εμπορεύεται τα πλεονάσματά της ανεμπόδιστα στην ελεύθερη αγορά. Τέτοια ρύθμιση να αυξήσει το εισόδημα της αγροτιάς και θα την ωθεί να παράγει περισσότερο. Συνενώνοντας τα μικρά αγροτεμάχια- απαραίτητη αναγκαιότητα για την υλοποίηση της μεγάλης κλίμακας καλλιέργεια- οι αξιωματούχοι μας συχνά χάνουν από το βλέμμα τους τα συμφέροντα της εργαζόμενης αγροτιάς. Γενικά, έχουμε παρατηρήσει συχνά ότι στην πορεία προς το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της επαρχίας, μερικές φορές δεν δείχνουμε επαρκή προσοχή στους ατομικά καλλιεργούντες αγρότες που αποτελούν την πλειοψηφία του αγροτικού μας πληθυσμού. Υπό αυτές τις συνθήκες, η βοήθεια της Λαϊκής μας Δημοκρατίας, σχεδιασμένη να βοηθά επίσης τους ατομικούς αγρότες, σπαταλάται. Αυτά τα λάθη πρέπει γρήγορα να διορθωθούν, πάνω από όλα γιατί, όπως είπα, αποδείχτηκε πέρσι, όταν η σοδειά ήταν τόσο φτωχή, ότι οι ατομικά καλλιεργούντες είναι αφοσιωμένοι υποστηρικτές της Λαϊκής μας Δημοκρατίας.

Η φτωχή περσινή σοδειά μείωσε προσωρινά όλη μας την ανάπτυξη και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων μας. Πέρσι ήταν ένα δυνατό τεστ για όλο το πολιτικό και οικονομικό μας οικοδόμημα. 5 μήνες πριν, στην Εθνοσυνέλευση, είχα να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι, ως αποτέλεσμα της φτωχής σοδειάς, το ξεχειμώνιασμα των ζωντανών ήταν ένα δύσκολο πρόβλημα, ότι υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις γύρω από τη σπορά. Καλούσα το λαό μας να κάνει την αυστηρότερη οικονομία στο θέμα της τροφοδοσίας του πληθυσμού. Τώρα, που ο βαρύς χειμώνας τέλειωσε, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι παρά την ξηρασία ο αριθμός των ζωντανών μας είναι μεγαλύτερος από ό,τι πέρσι τέτοια εποχή. Η σπορά, επίσης, πέρασε το χειμώνα καλά, και οι προοπτικές μιας καλής σοδειάς έχουν βελτιωθεί ως αποτέλεσμα των μαγιάτικων βροχών. Τον επόμενο μήνα οι καρποί θα ωριμάσουν, και θα είμαστε σε θέση να εξαλείψουμε στη γεωργία τις συνέπειες της περσινής φτωχής σοδειάς. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ωστόσο, πρέπει να δούμε ότι ούτε μια ίντσα εδάφους δεν θα μείνει αναξιοποίητη φέτος. Θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις ζημιές της περσινής ξηρασίας αν το σχέδιο της ανοιξιάτικης σποράς διεξαχθεί κανονικά σε κάθε στρέμμα γης.

Είναι χάρη στην αποφασιστικότητα και την καλή οργάνωση της Λαϊκής μας Δημοκρατίας που ο περσινός παγετός και η ξηρασία δεν προκάλεσαν βαρύτερες ζημιές. Αυτό οφείλεται επίσης και στη βοήθεια που παρείχε η Σοβιετική Ένωση που, όπως σε κάθε δύσκολη κατάσταση, μας υποστήριξε και αυτή τη φορά. Σε σχέση με αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ στη Γιουγκοσλαβία, όπου μια παρόμοια ξηρασία με αυτή που έπληξε  εμάς, προκάλεσε μια πραγματική καταστροφή, η οποία επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η Γιουγκοσλαβική αγροτιά μισεί τους άρχοντές της και αντιτίθεται στην κλίκα του Τίτο. Αυτό υποχρέωσε τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να αναβάλει τις εκλογές, που προγραμματίζονταν για αυτή την άνοιξη, για μετά το θερισμό.

Το 2ο 5ετές Πλάνο θα κάνει την Πατρίδα μας μια χώρα ευημερίας, ισχύος και κουλτούρας

Από την άλλη πλευρά, η Ουγγρική Λαϊκή Δημοκρατία προετοιμάζει ήρεμα και με αυτοπεποίθηση  τις εκλογές και τα μελλοντικά της καθήκοντα. Το πιο επιτακτικό αυτών είναι η επιτυχής εκτέλεση του απολογισμού του 5ετούς Πλάνου. Κατά το 1953-54, τα εργοστάσια μετάλλου Στάλιν, το μεγαλύτερο πρότζεκτ του 5ετούς μας Πλάνου, θα αρχίσουν την παραγωγή. Ένας αριθμός άλλων μεγάλων εργοστασίων θα τεθούν σε λειτουργία, επίσης. Το υδροηλεκτρικό σχέδιο στο Tiszalok θα ολοκληρωθεί. Η οικοδόμηση των μεγάλων μας πολυτεχνικών σχολών θα ολοκληρωθούν και το μεγάλο Λαϊκό Στάδιο στη Βουδαπέστη θα ανοίξει. Οι νέες μας, σοσιαλιστικές πόλεις όπως το Στάλινβάρος και το Κομλό, θα χτιστούν. Ταυτόχρονα, οι εκλογές είναι ένα βήμα για την επιτυχή εκπλήρωση του 5ετούς μας πλάνου. Συνειδητοποιώντας αυτό, οι εργαζόμενοί μας διεξάγουν μια ευρεία άμιλλα εκλογών και ειρήνης για την επιτάχυνση της εκπλήρωσης του πλάνου μας. Ως αποτέλεσμα της προεκλογικής άμιλλας εργασίας, η βιομηχανία μας εκπλήρωσε, ή καλύτερα, υπερεκπλήρωσε, το πλάνο της για τον Απρίλη κατά 103%.

Ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα της νέας Εθνοσυνέλευσης θα είναι η ενεργοποίηση του 2ου 5ετούς Πλάνου της Ουγγρικής εθνικής οικονομίας, το σχέδιο για την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας στη χώρα μας. Οι πρόχειροι αριθμοί αυτού του Πλάνου δείχνουν το μέγεθος των στόχων μας. Η θέση εκκίνησής μας είναι ότι από το 1955 ως το 1959 θέλουμε να διπλασιάσουμε σχεδόν την παραγωγή άνθρακα, χάλυβα, σιδήρου και ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το 1ο 5ετές Πλάνο.

Για να αναφέρω αριθμούς: θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγή χάλυβα σε 3,5-4 εκ, τόνους, του άνθρακα σε 40-50 εκ. τόνους και της ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπου 10-12.000 εκατομμύρια κιλοβατώρες κατά το 2ο 5ετές Πλάνο. Περισσότερος άνθρακας, χάλυβας και ηλεκτρική ενέργεια θα σημαίνουν μια περαιτέρω ανάπτυξη στο βιοτικό επίπεδο του λαού μας, περισσότερα τρόφιμα, ρούχα και πολιτισμό. Κατά το 2ο 5ετές μας Πλάνο πρέπει να αποκαλύψουμε βαθμιαία τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας. Πρέπει να οικοδομήσουμε το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο στο Δούναβη. Στη γεωργία, για να καταπολεμήσουμε τις ξηρασίες, η αρδευόμενη περιοχή πρέπει να αυξηθεί σε 370-400.000 εκτάρια. Σε γεωργία και βιομηχανία ο εκμηχανισμός των δύσκολων εργασιών πρέπει να ενταθεί. Πρέπει να οικοδομήσουμε περίπου 250.000 νέα διαμερίσματα κατά το 2ο 5ετές Πλάνο, πολλά από τα οποία στη Βουδαπέστη, την οποία έχουμε κάπως αμελήσει στο 1ο μας 5ετές Πλάνο λόγω της οικοδόμησης νέων σοσιαλιστικών πόλεων.

Επιπρόσθετα στη συνεχή επέκταση του ραδιόφωνου, θα εισάγουμε και τηλεοπτικές προβολές. Θα θέσουμε ως στόχο μας κάθε νέος να εκπληρώνει τουλάχιστον το 8τάξιο υποχρεωτικό γενικό σχολείο στην επαρχεία και τουλάχιστον τη 2οβάθμια εκπαίδευση στις πόλεις. Με την εκπλήρωση του 2ου 5ετούς Πλάνου επιθυμούμε να έχουν αυξηθεί οι πραγματικοί μισθοί των εργαζομένων κατά τουλάχιστον 50%. Αντίστοιχα, θέλουμε να κάνουμε διαθέσιμα πλήθος καταναλωτικών αγαθών και βιομηχανικών προϊόντων. Έτσι, όπως και η Σοβιετική Ένωση, έτσι κι εμείς, θα αρχίσουμε να μειώνουμε τις τιμές κατά το νέο 5ετές Πλάνο.

Η εκπλήρωση του 2ου 5ετούς Πλάνου θα κάνει την Ουγγαρία να ξεπεράσει κατά πολύ τη μεγάλη πλειοψηφία των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών σε κάθε τομέα. Η επιτυχής εκπλήρωση του 2ου 5ετούς Πλάνου θα μετασχηματίσει τη χώρα μας σε μια χώρα ευημερίας, ισχύος και πολιτισμού. Ζητώ από κάθε Ούγγρο πατριώτη να υποστηρίξει αυτούς τους εκπληκτικούς στόχους! Καλώ την Ουγγρική εργατική τάξη και ειδικά τους εργαζόμενους της Βουδαπέστης που πάντα ήταν στην πρωτοπορία με μια εξαιρετική διαγωγή και ετοιμότητα για αυτοθυσίες να υλοποιήσουν αυτά τα σχέδια! Στις εκλογές της 17ης Μάη αυτό το καλύτερο μέλλον θα είναι το διακύβευμα: αυτό θα αποφασιστεί από τους εργαζόμενούς μας!

Υπάρχουν τα προαπαιτούμενα για αυτά μας τα σχέδια; Ναι, υπάρχουν. Υπάρχει η πολιτικά συνειδητοποιημένη και αυτοθυσιαζόμενη εργατική μας τάξη, η βιομηχανικά εργαζόμενη αγροτιά μας και η εκπαιδευμένη μας διανόηση. Τα βάθη της γης της Ουγγαρίας έχουν ελάχιστα αγγιχτεί και ακόμα κρύβουν πολλούς θησαυρούς. Η αγροτιά μας έχει τις δυνατότητες να αυξήσει την παραγωγή της σημαντικά με τις απλούστερες μεθόδους, που δεν απαιτούν ειδικές επενδύσεις ή περισσότερη προσπάθεια. Οι δυνατότητες υπάρχουν και, επομένως, θα τις αξιοποιήσουμε. Για αυτό το σκοπό, μεταξύ άλλων, πρέπει να διεξάγουμε αποφασιστική πάλη εναντίον όλων των μειονεκτημάτων μας. Πρέπει να μην ανεχόμαστε έλλειψη πειθαρχίας, απουσίες, ελαττωματικά προϊόντα και σπατάλη υλικού στην παραγωγή! Ας επαγρυπνούμε σε όλους τους τομείς της Λαϊκής Δημοκρατίας, και να ερχόμαστε αντιμέτωποι με αποφασιστικότητα εναντίον όσων σαμποτάρουν την οικοδόμηση ενός πιο ευτυχισμένου μέλλοντός μας! Ένας από τους εγγυητές των σχεδίων μας είναι και το ότι η απελευθερώτριά μας, η δυνατή Σοβιετική Ένωση, συνεχίζει να μας υποστηρίζει και να κάνει διαθέσιμο σε εμάς τον πλούτο των εμπειριών της. Κατά την υλοποίηση αυτών των σημαντικών στόχων, καθοδηγούμαστε από το ενωμένο, μεγάλο μας κόμμα, το Κόμμα Ούγγρων Εργαζομένων, την καθοδηγητική δύναμη όλης μας της προόδου και τον «μηχανικό» των πολλών μας επιτυχιών και νικών!

Στη χώρα μας, αυτός που κάνει καλή δουλειά παλεύει για την ειρήνη

Υπάρχει άλλο ένα καθοριστικό προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του 5ετούς Πλάνου- η διατήρηση της ειρήνης. Αυτό δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα, αλλά όλης της ανθρωπότητας. Ο πόλεμος συνεχίζεται στην Κορέα εδώ και 3 χρόνια. Παρότι κατά αυτή τη μεγάλη περίοδο οι ΗΠΑ κινητοποίησαν τη μεγάλη μάζα των στρατιωτικών και οικονομικών τους πόρων, όλα τα κατακτητικά τους σχέδια έχουν ακυρωθεί από το θάρρος και τον ανιδιοτελή πατριωτισμό του ηρωικού Κορεατικού λαού και των Κινέζων εθελοντών. Πάνω από 2 εκ. αμερικάνοι στρατιώτες πέρασαν από τα πεδία μάχης της Κορέας. Δεκάδες χιλιάδες έπεσαν στη μάχη και ένας μεγάλος αριθμός επέστρεψε στην Αμερική ανάπηρος, τραυματισμένος ή άρρωστος. Οι αμερικανίδες μητέρες τρέμουν στη σκέψη ότι οι σύζυγοι ή οι γιοι τους μπορεί να ριχτούν στο μέτωπο της Κορέας. Σα συνέπεια, η αντίθεση στον πόλεμο της Κορέας εντείνεται και μεγαλώνει και το αίτημα για τερματισμό του πολέμου ακούγεται όλο και πιο δυνατά.

Στις τάξεις των συμμάχων των ΗΠΑ επίσης, η εχθρότητα αυξάνει όχι μόνο ενάντια στον κορεατικό πόλεμο, αλλά και εξαιτίας της τρελής κούρσας εξοπλισμών και της γενικότερης δορυφοροποίησής τους. Έτσι, η συνεπής πολιτική ειρήνης της Σοβιετικής Ένωσης, η πολιτική ειρήνης του Στάλιν, κερδίζει νέους οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Ήταν βάση της πρότασης των ηγετών της Σοβιετικής Ένωσης και της Κίνας που οι συνομιλίες για εκεχειρία επαναλήφθηκαν στην Κορέας, με πρώτο αποτέλεσμα την ανταλλαγή των άρρωστων και τραυματισμένων αιχμαλώτων πολέμου. Εν είδει απάντησης στη σειρά των προτάσεων ειρήνευσης της Σοβιετικής Κυβέρνησης, ο Άιζενχάουερ, πρόεδρος των ΗΠΑ, έδωσε ένα λόγο στα μέσα του περασμένου μήνα για τη διεθνή κατάσταση. Η Πράβντα, όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σοβιετική Ένωση, επεσήμανε τη σημασία του στο κύριο άρθρο της στις 25 Απρίλη. Ο Ουγγρικός Τύπος αναδημοσίευσε  τόσο το λόγο του Άιζενχάουερ όσο και το κύριο άρθρο της Πράβντα.

Υπάρχουν κάποια τμήματα του λόγου του Προέδρου Άιζενχάουερ που μας αφορούν άμεσα. Ο Πρόεδρος διακήρυξε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέγει τη δική της μορφή διακυβέρνησης και οικονομικού συστήματος και πρόσθεσε ότι καμμία απόπειρα χώρας να επιβάλει τη μορφή διακυβέρνησης που επιθυμεί σε άλλες χώρες δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Η πραγματοποίηση αυτών των δύο αρχών θα έπρεπε να σημαίνει μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι ημών των Ούγγρων, γιατί κατά τα τελευταία 8 χρόνια- και μπορώ να πω, ακόμα και μετά από τις δηλώσεις αυτές- η εμπειρία δείχνει σε όλες τις περιπτώσεις το αντίθετο. Ο Ουγγρικός λαός έχει δημιουργήσει τη μορφή της διακυβέρνησής του σύμφωνα με τη δική του θέληση, μια μορφή όπου η εξουσία ανήκει στους εργαζόμενους. Ο ίδιος ο ουγγρικός λαός έφτιαξε αυτό το οικονομικό  σύστημα όπου δεν υπάρχουν αργόσχολοι πλούσιοι, πληττόμενες από τη φτώχεια μάζες, ανεργία ή άγχος για τα προς το ζην. Παρ’ όλα αυτά, η Λαϊκή μας Δημοκρατία πρέπει σταθερά να στέκεται εναντίον συνωμοσιών, σαμποταριστικών δράσεων και κατασκοπιών, που σχεδόν χωρίς εξαίρεση έχουν αρχίσει, οργανωθεί και χρηματοδοτηθεί από τις ΗΠΑ. Ο στόχος αυτών των μη φιλικών πράξεων είναι η αλλαγή της μορφής διακυβέρνησης της Ουγγαρίας με τρόπο ώστε η εξουσία των εργαζομένων να αντικατασταθεί από εκείνη των πρώην εκμεταλλευτών, των φασιστών καπιταλιστών και των μεγάλων γαιοκτημόνων. Ακόμα και τώρα συνεχίζουν να κάνουν υποσχέσεις για απελευθέρωση, στις ΗΠΑ, που σημαίνει στην πραγματικότητα ότι θα ήθελαν να επιβάλουν ξανά στον απελευθερωμένο Ουγγρικό λαό τους πρώην αντιδραστικούς αφέντες του. Να γιατί θα ήμασταν ευτυχισμένοι αν οι δηλώσεις του Προέδρου συνοδεύονταν από αντίστοιχα έργα. Επί του παρόντος, ωστόσο, δεν έχουμε παρατηρήσει καμία αλλαγή στην πολιτική αυτή έναντι μας.

Στο λόγο του ο Άιζενχάουερ εξέφτασε την ετοιμότητά του να δει τον ΟΗΕ να αλλάζει σε ένα είδος θεσμού που αποτελεσματικά θα μπορούσε να περιφρουρεί την ειρήνη και την ασφάλεια όλων των λαών. Εδώ πάλι πρέπει να πούμε ότι τα γεγονότα λένε μια άλλη ιστορία. Η ένταξη της χώρας μας στον ΟΗΕ έχει παρεμποδιστεί ως τώρα κυρίως από τις ΗΠΑ. Πέρσι μόνο, 5 φορές απέρριψαν τη συμβιβαστική πρόταση της ΕΣΣΔ προκειμένου κάθε χώρα που αιτείται ένταξης, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, τελικά να εντάσσεται στον ΟΗΕ. Έτσι, και σε αυτό το θέμα, επίσης, πρέπει να θυμόμαστε το Ουγγρικό ρητό «οι υποσχέσεις είναι θαυμάσιες, αλλά τα έργα αποδεικνύουν την αξία τους».

Στο λόγο του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην κούρσα εξοπλισμών ωσάν οι ηγέτες των ΗΠΑ αγνοούσαν πάνω από όλα το γεγονός πως αντί για σχολεία, νοσοκομεία και δρόμους πρέπει να φτιάχνουν βομβαρδιστικά και πολεμικά πλοία. Προς επίρρωσιν όλων τούτων, απαρίθμησε τι θα μπορούσε να παρασχεθεί στον άμαχο πληθυσμό με βάση το κόστος ενός ή δύο τέτοιων δολοφονικών όπλων. Το μόνο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι αμερικάνοι καπιταλιστές- και οι καπιταλιστές γενικά- δεν παράγουν κυρίως τα αγαθά που χρειάζονται περισσότερο οι εργαζόμενες μάζες, αλλά τα πράγματα που τους εξασφαλίζουν το μέγιστο κέρδος. Και οι πολεμικές παραγγελίες είναι οι πλέον επικερδείς. Συνεπώς, οι πόλεμοι, συμπεριλαμβανομένου και του Ψυχρού, ρίχνουν σα βροχή το χρυσό για τους παραγωγούς πολεμικής βιομηχανίας, τους εμπόρους όπλων. Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο από έναν δάσκαλο σε αμερικανικό κολέγιο που επεσήμαινε ότι κατά τα 2 χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Κορέα, οι 100 μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις έλαβαν πολεμικές παραγγελίες αξίας 44.000 εκ. $. Αυτές οι τεράστιες εταιρίες, οι διευθυντές των οποίων είναι σήμερα μέλη του αμερικανικού υπουργικού συμβουλίου, αποκτούν τα 2/3 των πολλών δις εισοδημάτων τους από αυτές τις πολεμικές παραγγελίες. Για να δείξουμε ότι αυτό είναι κάτι το κοινώς γνωστό, αναφέρω ένα άρθρο από τον κ. Χιουτζ, μέλος του Βρετανικού κοινοβουλίου, που έγραψε 2 εβδομάδες πριν ότι  ό,τι και να πει ή κάνει η ΕΣΣΔ για την ειρήνη, οι υπουργοί πολέμου πάντοτε θα έχουν στην ατζέντα τους και θα λαμβάνουν υπόψη της απόψεις που σταθερά ισχυρίζονται ότι η Δύση πρέπει να συνεχίσει τον επανεξοπλισμό της: εξάλλου, η ευημερία τους εξαρτάται από τις φήμες για πόλεμο, το ίδιο ίσχυε και για τις βιομηχανίες πολέμου. Οι εταιρίες που πήραν κερδοφόρες παραγγελίες για την κατασκευή νέων, ακριβών όπλων, δεν θα τους άρεσε να έβλεπαν αυτά τα σχέδια να αλλάζουν: συγκεκριμένοι κύκλοι επιχειρηματιών στις ΗΠΑ όπως και σε άλλες Δυτικές χώρες θεωρούσαν πραγματική καταστροφή κάθε βελτίωση στη διεθνή κατάσταση.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που, μετά τις σοβαρές προτάσεις ειρήνευσης της ΕΣΣΔ, υπήρχε μια απώλεια 6 δις $ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι αμερικανικές καπιταλιστικές εφημερίδες κάνουν λόγο για έναν πραγματικό «πανικό ειρήνης». «Αν ξεσπάσει ειρήνη»- τέτοιες και παρόμοιες είναι οι επικεφαλίδες στον Τύπο. Οι εμπόροι θανάτου θεωρούν τη σύναψη ειρήνης ως μια καταστροφή όπως οι εργαζόμενοι θεωρούν το ξέσπασμα ενός πολέμου. Τα γεγονότα δείχνουν ότι, εξάλλου, οι μπίζνεσμεν των καπιταλιστικών χωρών δεν είναι και τόσο διατεθειμένοι να παράγουν καταναλωτικά αγαθά εν καιρώ ειρήνης αντί για δολοφονικά όπλα πολέμου. Το αντίθετο. Φοβούνται ότι η σύναψη ειρήνης στην Κορέα θα βουλώσει την αιματοβαμμένη πηγή των εισοδημάτων τους. Έπειτα από το λόγο του Άιζενχάουερ, κάποιοι πολιτικοί των ΗΠΑ, έκαναν νέες, προκλητικούς, πολεμοχαρείς λόγους, κάτι που δείχνει ότι δεν θέλουν να λάβουν υπόψη την επιθυμία των λαών και όλου του κόσμου για ειρήνη. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο, ότι η μεγάλη μάζα του ίδιου του αμερικάνικου λαού απαιτεί την ειρηνική ολοκλήρωση του κορεατικού πολέμου. Ο «Εκόνομιστ», το έντυπο των Βρετανών καπιταλιστών, για παράδειγμα, αναφέρει στο φύλλο της 2ας Μάη ότι η αμερικανική κοινή γνώμη δεν έχει ποτέ άλλοτε παρακολουθήσει και αναμείνει την ειρηνική και επιτυχή ολοκλήρωση των κορεατικών διαπραγματεύσεων με τις ίδιες προσδοκίες που επιδεικνύουν σήμερα.

Η μαρτυρία της επιθυμίας των λαών για ειρήνη είναι το γεγονός που σήμερα διαβάζουμε όλο και πιο συχνά στις δηλώσεις ακόμα και στα καπιταλιστικά έντυπα, που μάταια θα ψάχναμε 2 μήνες πριν. Η μεγαλύτερη αστική εφημερίδα στη Βρετανία, η Daily Express, με κυκλοφορία 4 εκατ. Φύλλων, για παράδειγμα, γράφει, σε σχέση με το προαναφερθέν κύριο άρθρο της Πράβντα, ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει αμφιβολία πως όλοι οι λαοί παθιασμένα ζητούν την ειρήνη, ωστόσο, θα έπρεπε να υπάρχει αμφιβολία για το κατά πόσο η παρούσα διαγωγή και τα λόγια των Δυτικών πολιτικών, ειδικά των αμερικανών, θα οδηγούσαν στην αποτροπή της σύγκρουσης με την ΕΣΣΔ: άρχισε να μεγαλώνει ο φόβος αυτοί οι πολιτικοί αντί να κάνουν τις πρώτες αναγνωριστικές βολές για ειρήνη, μπορεί να κάνουν το αντίθετο.

Υπάρχουν σημάδια, επομένως, που δείχνουν ότι είναι όλο και πιο δύσκολη η συνέχιση της παλιάς ιμπεριαλιστικής τακτικής να κηρύσσεται ειρήνη και να προετοιμάζεται πόλεμος. Στις καπιταλιστικές χώρες επίσης, το αίτημα για απτές κινήσεις αντί για «έξυπνα κόλπα» για ειρήνη γίνεται όλο και πιο έντονο.  Πολλές εκλογές που έλαβαν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες επίσης δείχνουν ότι η επιθυμία των μαζών για ειρήνη κερδίζει μάχες. Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση που εκπροσωπούσε τις πολεμικές προετοιμασίες έχασε τις εκλογές. Στη Δανία, η κυβέρνηση που ήθελε να παραδώσει τα αεροδρόμια στα αμερικανικά βομβαρδιστικά ηττήθηκε. Στις Γαλλικές δημοτικές εκλογές, το ΚΚ αναδείχτηκε νικητής, και τώρα είναι το 1ο κόμμα στη Γαλλία. Τα κόμματα που υποστήριζαν τον πόλεμο έχασαν. Η κωλυσιεργία γύρω από το ζήτημα του επανεξοπλισμού της Δυτικής Γερμανίας δείχνει επίσης την αυξανόμενη επιθυμία για ειρήνη και την αντίσταση των δυτικογερμανικών μαζών.

Συνοψίζοντας, μπορεί να ειπωθεί ότι χάρη στις σταθερές και επίμονες προσπάθειες της ΕΣΣΔ για ειρήνη, το στρατόπεδο των  υπέρμαχων της ειρήνης έχει γίνει πιο ισχυρό κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Έχει μεγαλώσει η ελπίδα ή πίεση της απαίτησης των εκατοντάδων εκατομμυρίων για ειρήνη να επικρατήσει των εμπρηστών του ψυχρού πολέμου και όσων θα κερδίσουν από ένα νέο πόλεμο.

Τι μπορούμε εμείς οι ούγγροι εργαζόμενοι να κανουμε υπέρ της ειρήνης και της ενίσχυσης του στρατοπέδου της ειρήνης; Ποια είναι η καλύτερη συνεισφορά μας για την επιτυχή υπεράσπιση του τομέα μας στο μέτωπο της ειρήνης; Στη χώρα μας κάθε ένας που κάνει καλή εργασία άμεσα παλεύει για την ειρήνη. Στις πρωτομαγιάτικες παρελάσεις, χιλιάδες εργαζομένων κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «υπερασπίζομαι την ειρήνη με το 150% της παραγωγής μου», «μάχομαι για την ειρήνη με το 220% της παραγωγής μου». Αυτά τα πλακάτ δείχνουν ότι οι εργαζόμενοί μα ξέρουν ότι με την καλή τους δουλειά όχι μόνο αυξάνουν το δικό τους βιοτικό επίπεδο, όχι μόνο προάγουν την πρόοδο και την ευημερία της χώρας τους, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζουν ενεργά το μέτωπο ειρήνης. Για την υπεράσπιση της ειρήνης- όπως και για κάθε καλό σκοπό- τα συμφέροντα του ατόμου, και τα μεγάλα ζητήματα της πατρίδας και της ανθρώπινης προόδου συνενώνονται. Όλοι μας γινόμαστε ενεργοί πολεμιστές για την υπεράσπιση της ειρήνης όταν στα μέρη μας, στις δουλειές μας, κάνουμε καλά την εργασία μας, εκπληρώνουμε και υπερεκπληρώνουμε το πλάνο για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση της χώρας μας, επαγρυπνούμε και αποκρούουμε με αποφασιστικότητα κάθε δράση των πρακτόρων των πολεμοκάπηλων. Εργαζόμαστε για τη μεγάλη υπόθεση της ειρήνης όταν φυλάμε κάθε επίτευγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας, όταν καταπολεμούμε την έλλειψη πειθαρχίας, τη σπατάλη και την αυταρέσκεια. Παλεύουμε για την ειρήνη όταν ενισχύουμε τις ειλικρινείς και αδελφικές σχέσεις με τον απελευθερωτή μας, την ισχυρή Σοβιετική Ένωση, τις αδελφές Λαϊκές Δημοκρατίες, και κάθε αφοσιωμένο υπέρμαχο του παγκόσμιου στρατοπέδου της ειρήνης, που είναι πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ισχυρό.

Οι εκλογές του Λαϊκού Μετώπου είναι μια μεγάλη μάχη στον αγώνα για ειρήνη. Σε αυτές τις εκλογές παίρνουμε θέση όχι μόνο για τα μνημειώδη πλάνα μας, τους μεγάλους στόχους του 2ου 5ετούς Πλάνου, ο στόχος του οποίου είναι η συνεχής πρόοδος και άνθηση της χώρας μας. Οι εκλογές αυτές είναι ταυτόχρονα μια υπερψήφιση του πιο σημαντικού μας στόχου- της υπεράσπισης της ειρήνης. Έτσι, οι εκλογές της 17ης Μάη δεν είναι μόνο ένα εσωτερικό ζήτημα των Ούγγρων εργαζομένων, αλλά αποκτούν επίσης μεγάλη διεθνή σημασία, κυρίως από την άποψη της ενίσχυσης του στρατοπέδου της ειρήνης. Ο εχθρός παρακολουθεί με τη μέγιστη προσοχή τις προετοιμασίες για αυτές τις εκλογές. Θα τις παρακολουθούν οι ίδιοι, ακόμα πιο στενά και για αυτούς οι εκλογές και οι αριθμοί των ψήφων θα είναι ένα ανοιχτό βιβλίο. Αν οι εργαζόμενοι μπουν ενθουσιαστικά κάτω από τη σημαία του Μετώπου Ανεξαρτησίας του Λαού, αν ψηφίσουν ομόφωνα για τη μεγάλη υπόθεση του καλύτερου, του σοσιαλιστικού μας μέλλοντος και υπέρ της ειρήνης, αυτό θα σημάνει μια ακόμα νίκη για μας και μια σοβαρή ήττα για τον εχθρό. Αυτή η νίκη θα δώσει νέα δύναμη για τους υπέρμαχους της ειρήνης μέσα στη χώρα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ο Ουγγρικός λαός θα πρέπει να’ χει στο νου του την ημέρα των εκλογών. Οι Ουγγαρέζες μητέρες και γυναίκες, αυτοί οι αφοσιωμένοι και ενθουσιασμένοι στρατιώτες του στρατοπέδου μας της ειρήνης που έχουν τόσα πολλά υποφέρει από τον πόλεμο και είναι έτοιμες για κάθε θυσία για την υπεράσπιση της ειρήνης θα πρέπει να την έχουν υπόψη. Η ουσία της ζωής μας είναι η δημιουργική ειρήνη! Η χώρα μας είναι μια γη ειρήνης! Ο Ουγγρικός λαός είναι ένας λαός ειρήνης! Έτσι, όλο το έθνος ενωμένα, αποφασισμένα ας διακηρύξει με την ψήφο του ότι θα συνεχίσει να βαδίζει αποφασιστικά στο σοσιαλιστικό δρόμο της ειρήνης και ενός καλύτερου μέλλοντος, στο δρόμο που έχουμε ακολουθήσει ως τώρα, και που του έχει φέρει τόσα πολλά επιτεύγματα. Ας είναι αυτές οι εκλογές ένας νέος σταθμός  για την ειρηνική σοσιαλιστική μας  ανάπτυξη, πηγή νέων νικών, επιτυχιών και ευημερίας!

Click here to return to the material in other languages.