Ενισχύοντας τη λαϊκοδημοκρατική τάξη

του Ματίας Ράκοσι, Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Ούγγρων Εργαζομένων

Όταν καταπιάνεται με σημαντικά και αποφασιστικά καθήκοντα, το Κόμμα Ούγγρων Εργαζομένων πάντοτε τα εξηγεί στις εργαζόμενες μάζες. Με αυτό τον τρόπο, δίνει στους εργαζόμενους την ευκαιρία να συζητούν τα ζητήματα που τίθενται, να εκφράζουν την άποψή τους και να καθορίζουν τη στάση τους επ’ αυτών. Σε σχέση με τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές θέτουμε τα παρακάτω βασικά ζητήματα υπ’ όψην του λαού μας.

Έχουμε αποφασιστικά εκτοπίσει  την  τσιφλικάδικη-καπιταλιστική αντίδραση και τους εκπροσώπους του Δυτικού ιμπεριαλισμού από την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας μας. Το 3ετές Πλάνο το οποίο ειδωνόταν με σκεπτικισμό όχι μόνο από τους εχθρούς μας, αλλά μερικές φορές ακόμα και από τους υποστηρικτές μας, θα εκπληρωθεί 7 μήνες νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν.

Θεωρούμε ότι τα οικονομικά μας επιτεύγματα έχουν τη μεγαλύτερη σημασία, όμως ούτε για μια στιγμή δεν ξεχνούμε ότι ο άνθρωπος είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της λαϊκής δημοκρατίας. Και γι’ αυτό θεωρούμε ότι η βελτίωση στη δημόσια υγεία  δεν έχει μικρότερη σημασία από τις οικονομικές μας επιτυχίες κατά τα πρόσφατα δύσκολα χρόνια. Παρακολουθούμε προσεκτικά όχι μόνο το δείκτη παραγωγής στις μεταλλουργικές βιομηχανίες και το χάλυβα, αλλά επίσης και την παιδική θνησιμότητα και το προσδόκιμο ζωής του λαού μας. Και το γεγονός ότι έχουμε ξεπεράσει το προπολεμικό επίπεδο όχι μόνο στην οικονομική σφαίρα αλλά επίσης και στην πληθυσμιακή αύξηση, και στη σφαίρα της δημόσιας υγείας, είναι μια επιπρόσθετη απόδειξη ότι η χώρα μας αναπτύσσεται βάση σχεδιασμένων και υγιών κατευθύνσεων σε όλες τις σφαίρες της ζωής. Το γεγονός ότι έχουμε τώρα περισσότερους γάμους, και ότι ο αριθμός των γεννήσεων είναι υψηλότερος όπως και το ποσοστό θνησιμότητας χαμηλότερο από ό,τι πριν από 10 χρόνια, ότι μπορέσαμε να μειώσουμε την παιδική θνησιμότητα στη Βουδαπέστη από 9% σε 6%- όλα αυτά δείχνουν την τεράστια βελτίωση στο οικονομικό και βιωτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Οι γυναίκες αρχίζουν να παίρνουν ενεργό μέρος στη ζωή της χώρας μας. Στο παρελθόν, η Ουγγαρέζα γυναίκα ήταν δέσμια της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης: δεν απολάμβανε ίσα δικαιώματα με τους άντρες, σήκωνε το βάρος της οικογένειας και των εργασιών του νοικοκυριού. Ενδιαφερόμαστε να βλέπουμε πως σε κάθε σφαίρα της ζωής οι γυναίκες καταλαμβάνουν μια θέση στην εθνική οικονομία που κρατάνε με τις ικανότητές τους, με τον αριθμό τους και τη σημασία τους.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ισχύς της λαϊκής δημοκρατίας μας μπορεί αριθμητικά να οριστεί, όπως η θερμοκρασία σε ένα θερμόμετρο, από το ρόλο που οι γυναίκες παίζουν σε αυτή. Και θα εξασφαλίσουμε ότι ο ρόλος των εργαζόμενων γυναικών στη ζωή της χώρας μας θα μεγαλώνει ταχύτατα στο μέλλον.

Έχει υπάρξει μια ριζική αλλαγή στη στάση του λαού απέναντι στην εργασία. Όλο και πιο πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν τη σύνδεση μεταξύ ατομικής προσπάθειας και της κοινής υπόθεσης. Έχουν υιοθετήσει μια νέα στάση απέναντι στην εργασία, η άποψή τους έχει εμβαθύνει, βλέπουν τη σύνδεση μεταξύ προσωπικής εργασίας και οικοδόμησης της χώρας, συνειδητοποιώντας ότι με καλύτερη εργασία μπορούν να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Το σύνθημα «εργαστείτε καλύτερα και θα ζείτε καλύτερα» έχει αποκτήσει ένα νέο και βαθύτερο νόημα. Η συνειδητοποίηση αυτού σήμαινε ότι η εργασία δεν θα θεωρείται πλέον ως κάτι που απλώς πρέπει να γίνει, όλο και περισσότερο γίνεται ένα ζήτημα τιμής και περηφάνιας, ένα μεγαλύτερο κίνητρο για την ενδυνάμωση του έθνους και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού: έχει δώσει την άνθηση νέων μεθόδων. Χάρη σε αυτό είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε το 3ετές Πλάνο σε 2 χρόνια και 5 μήνες.

Η διεθνής σημασία και το κύρος της πατρίδας μας μεγάλωναν ανάλογα με την τακτοποίηση των του οίκου μας και την ενδυνάμωση των βάσεων της δημοκρατίας. Αυτό βρήκε έκφραση στις συνθήκες φιλίας υπέρ της ειρήνης και αμοιβαίας βοήθειας που συνάψαμε με τις άλλες Λαϊκές Δημοκρατίες και, πάνω από όλα, με τον απελευθερωτή μας, τη μεγάλη Σοβιετική Ένωση. Υπογράψαμε τέτοια συμφωνία με το βόρειο γείτονά μας, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας. Αυτή η συμφωνία συνιστά ένα μεγάλο επίτευγμα του Ουγγρικού λαού γιατί, επί πολλά χρόνια, η αντίδραση παρεμπόδιζε τους εργαζόμενους της Ουγγαρίας από την εγκαθίδρυση καλών σχέσεων με τους εργαζόμενους της Τσεχοσλοβακίας. Αυτή η συμφωνία είναι μια μεγάλη νίκη για την Ουγγρική και την Τσεχοσλοβακική δημοκρατία, μια νίκη που ανοίγει το δρόμο για μια βαθύτερη φιλία μεταξύ των δύο χωρών που αλληλοσυμπληρώνονται. Συνιστά μια νίκη για ολόκληρο το μέτωπο της ειρήνης, φέρνοντας τις προοδευτικές δυνάμεις πιο κοντά, σε μια στιγμή που τέτοια συνένωση είναι εξαιρετικά σημαντική.

Μιλώντας για τα κέρδη της Ουγγρικής Λαϊκής Δημοκρατίας κατά τα 4 τελευταία χρόνια δεν πρέπει ούτε για ένα λεπτό να ξεχνάμε ότι ήμασταν σε θέση να τα πετύχουμε μόνο επειδή είχαμε την καθημερινή βοήθεια και υποστήριξη του απελευθερωτή μας, της Σοβιετικής Ένωσης.

5ετές Πλάνο για να τεθούν οι βάσεις του σοσιαλισμού

Η εκπλήρωση του 3ετούς Πλάνου θα σημάνει το τέλος του σταδίου αποκατάστασης της εθνικής οικονομίας μας. Μπαίνουμε τώρα σε μια νέα περίοδο- την περίοδο της πάλης για να τεθούν οι βάσεις του σοσιαλισμού στην πόλη και το χωριό. Για αυτό το στόχο, η εκπλήρωση του 5ετούς πλάνου είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας.

Το κόμμα μας θέλει να επιταχύνει την εκβιομηχάνιση της χώρας μας, να τελειώσει την καθυστέρηση της γεωργίας μας και ταυτόχρονα, βαθμιαία να καταργήσει τις διαφορές μεταξύ πόλης και επαρχίας. Το 5ετές Πλάνο επίσης στοχεύει και στην ανάπτυξη του στρατού μας.

Το 1954 η βιομηχανική παραγωγή θα φτάσει το 230% σε σχέση με τον τελευταίο προπολεμικό χρόνο. Η βιομηχανική ανάπτυξη κατά τα 5 χρόνια του Πλάνου θα κάνει τόση πρόοδο όσο έκανε όλα τα 50 τελευταία χρόνια πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι η χώρα μας θα μεταμορφωθεί από μια αγροτική χώρα με μια αναπτυγμένη βιομηχανία σε μια βιομηχανική χώρα με μια ανεπτυγμένη γεωργία. Νέες βιομηχανικές πόλεις και συνοικίες θα ανθίσουν. Η κοινωνική σύνθεση του πληθυσμού επίσης θα αλλάξει, αφού 300.000 νέοι εργάτες θα τραβηχτούν στη βιομηχανία για να εκπληρώσουν το 5ετές Πλάνο. Το βιοτικό επίπεδο των εργατών θα βελτιωθεί: στην πορεία των 5 χρόνων θα αυξηθεί κατά 35% και κατά το 1954 θα είναι 50% υψηλότερο από όσο ήταν τον τελευταίο προπολεμικό χρόνο.

Μεγάλη πρόοδος θα υπάρξει στη γεωργία και στην κτηνοτροφία. Η σοδειά θα αυξηθεί κατά 27%. Τα κρατικά αγροκτήματα θα αυξήσουν τη σοδειά τους κατά 80%, οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί κατά 35% και τα ατομικής ιδιοκτησίας αγροκτήματα κατά 11%.

Η αργή ανάπτυξη των ατομικής ιδιοκτησίας αγροκτημάτων οφείλεται στο ότι πάνω από 80% αυτών είναι μικρές εκτάσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά δύσκολη, και συχνά αδύνατη, η χρήση σύγχρονων γεωργικών μηχανημάτων και των πιο πρόσφατων μεθόδων παραγωγής. Τα διάσπαρτα μικρά αγροκτήματα καθυστερούν και εμποδίζουν την ταχεία ανάπτυξη της οικονομικής μας ζωής και του οικονομικού επιπέδου του λαού μας.

Το κόμμα μας θέλει κάθε εργαζόμενος αγρότης να χρησιμοποιεί σύγχρονα μέσα παραγωγής- μηχανήματα. Θέλουμε να έχει κάθε τι που η πόλη είναι ικανή να παρέχει. Θέλουμε να έχει ηλεκτρισμό και ύδρευση, γιατρούς, νοσοκομεία, νηπιαγωγεία, κινηματογράφους και αθλητικές εγκαταστάσεις. Θέλουμε να έχει μια ραδιοφωνική συσκευή στο σπίτι του, θέλουμε οι γιοι του και οι κόρες του να απολαμβάνουν όλες τις διευκολύνσεις της πόλης. Θέλουμε αυτός και η οικογένειά του να απολαμβάνουν κοινωνική ασφάλιση, συντάξεις γήρατος και όλη την κρατική βοήθεια που απολαμβάνει ο εργάτης της πόλης. Η εργαζόμενη αγροτιά μπορεί να απολαμβάνει αυτά τα πλεονεκτήματα μόνο μέσω των συνεταιρισμών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αργά ή γρήγορα, οι εργαζόμενοι αγρότες θα το δουν αυτό οι ίδιοι από μόνοι τους και εθελοντικά, με τη δική τους συγκατάθεση, θα προχωρήσουν στην από κοινού, κοινωνικοποιημένη καλλιέργεια. Θα τους βοηθήσουμε να κάνουν κάτι τέτοιο αλλά θα αποφύγουμε να τους εξαναγκάσουμε να ενταχθούν στους συνεταιρισμούς.

Ο αγώνας για την ειρήνη και τα καθήκοντά μας

Η ειρήνη είναι μια βασική προϋπόθεση για την εκπλήρωση του 5ετούς πλάνου. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να κατηγορηθούμε ότι εξυφαίνουμε πολεμικά σχέδια εναντίον κάποιου. Ο λόγος που δίνουμε σοβαρή προσοχή στην ανάπτυξη του στρατού μας δεν πρέπει να αποδοθεί σε πολεμικές προθέσεις. Η Ουγγαρία χρειάζεται έναν ισχυρό στρατό που διοικείται από καλούς αξιωματικούς από τις τάξεις των εργαζομένων, γιατί μια ανυπεράσπιστη χώρα βάζει σε πειρασμό τους ιμπεριαλιστές τυχοδιώκτες να προβαίνουν σε όλων των ειδών τις παρεμβάσεις και τις προβοκάτσιες. Χρειαζόμαστε επίσης έναν στρατό για την υπεράσπιση του τμήματός μας στο μέτωπο ειρήνης εναντίον των ιμπεριαλιστών- των εμπρηστών του πολέμου.

Οι μεγιστάνες των ΗΠΑ έχουν ξαμοληθεί για την παγκόσμια κυριαρχία. Ελπίζουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους για παγκόσμια κυριαρχία με την εξαπόλυση ενός νέου παγκόσμιου πολέμου. Όμως η Σοβιετική Ένωση και οι απελευθερωμένες χώρες της λαϊκής δημοκρατίας ματαιώνουν αυτά τα σχέδια. Ένας άλλος παράγοντας που τους παρακινεί για πολεμικές προετοιμασίες είναι ο φόβος τους για μια οικονομική κρίση που θα πρέπει να ξεπεράσουν με την αύξηση της πολεμικής παραγωγής. Τέλος, οι πολεμοκάπηλοι παρακινούνται από τα κέρδη που παράγει η πολεμική βιομηχανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπέφεραν από δύο παγκόσμιους πολέμους. Αντιθέτως, οι ιδιοκτήτριες τάξεις απέκτησαν τεράστια κέρδη από αυτούς. Σύμφωνα με στατιστικές των ΗΠΑ, οι αμερικανοί βασιλιάδες των εξοπλισμών έβγαλαν 38 δις.$ από τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Άλλοι αριθμοί δείχνουν ότι ο θάνατος κάθε στρατιώτη στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο απέφερε στους αμερικανούς μεγιστάνες  ένα κέρδος 3.800$. Ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια ακόμα καλύτερη ευκαιρία για τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, αφού τους έδωσε κέρδη 52 δις $. Και ελπίζουν ότι ένας 3ος παγκόσμιος πόλεμος θα τους αποφέρει ακόμα περισσότερα.

Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές ιδιαίτερα μισούν την Ουγγρική Λαϊκή Δημοκρατία. Μέχρι το καλοκαίρι του 1947 όταν ο προδότης Φέρεντς Νάγκι ήταν πρωθυπουργός, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έβλεπε τη χώρα μας ως το τσιφλίκι του. Αλλά μπορέσαμε να κερδίσουμε την ανεξαρτησία μας. Ο λαός μας εκδίωξε αυτόν τον προδότη και τη μαριονέτα των ιμπεριαλιστών και οι άρχοντες των ΗΠΑ δεν μας συγχώρεσαν για αυτό. Να γιατί ο λαός της Ουγγαρίας είναι ένας ιδιαίτερος στόχος. Να γιατί δεν μας επιστρέφουν την περιουσία που οι Γερμανοί εισβολείς άρπαξαν από τη χώρα μας, να γιατί υποστηρίζουν όλες τις δυνάμεις που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των εργαζομένων μας. Αυτό εξηγεί την καμπάνιά τους γύρω από τη δίκη του Μιντσέντι.

Δεν υπάρχει ανάγκη για την Ουγγαρία να αποδείξει ότι η λαϊκή δημοκρατία εγγυάται πλήρη θρησκευτική ελευθερία. Ούτε ένα άτομο στη χώρα μας δεν έχει διωχθεί εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων. Έτσι ήταν στο παρελθόν και έτσι θα είναι και στο μέλλον.

Αλλά αν κάποιος, καλυπτόμενος από το μανδύα της εκκλησίας, διεξάγει αγώνα ενάντια στη λαϊκή δημοκρατία και υπηρετεί ξένους ιμπεριαλιστές, αν κάποιος προσπαθήσει να μας ξαναθέσει υπό το ζυγό των μεγάλων γαιοκτημόνων και κεφαλαιοκρατών, προετοιμάζοντας, για αυτό το λόγο, έναν νέο πόλεμο ενάντια στη χώρα μας- τότε η ισχυρή γροθιά της δημοκρατίας θα πέσει πάνω του με την ίδια δύναμη όπως και στο Μιντσέντι.

Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, βεβαίως, προστρέχουν για βοήθεια των συνενόχων τους. Να γιατί έθεσαν την υπόθεση Μιντσέντι στα Ηνωμένα Έθνη, υποθέτοντας πως μιας και ελέγχουν μια μεγάλη πλειοψηφία εκεί, θα πετύχουν να στρέψουν τον ΟΗΕ εναντίον μας.

Η Ουγγρική κυβέρνηση έχει αποφασιστικά και χωρίς ασάφειες απορρίψει αυτή την ανάμειξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Και στο μέλλον θα συνεχίσουμε να απορρίπτουμε εμφατικά κάθε παρόμοια απόπειρα εναντίον της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Ουγγρικής Λαϊκής Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει καμία καμπάνια συκοφάντησης, καμία κυβερνητική νότα που θα μπορούσε να μας εξαναγκάσει να παρεκκλίνουμε ούτε κατ’ ελάχιστον από το δρόμο στον οποίο βαδίζουμε ως τώρα ή που να μας εξαναγκάσει να εγκαταλείψουμε τον αγώνα για τα δικαιώματα, την ανεξαρτησία και την ελευθερία των εργαζομένων μας.

Είμαστε υπέρ της ειρήνης και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε αυτή την ειρήνη για το λαό μας που έχει υποφέρει τόσα πολλά. Να γιατί συμμετέχουμε σε κάθε κίνηση που ενισχύει το στρατόπεδο της ειρήνης. Σταθερά να υπερασπιζόμαστε τον τομέα μας στο μέτωπο της ειρήνης. Η χώρα μας αποτελεί έναν ισχυρό προμαχώνα του μετώπου της ειρήνης και θα φυλάξουμε αυτόν τον προμαχώνα με τον τρόπο που φυλάσσεται από τους άλλους προοδευτικούς λαούς με επικεφαλής το ανίκητο προπύργιο της ειρήνης και της ευτυχίας- τη μεγάλη Σοβιετική Ένωση.

Στις επικείμενες εκλογές οι εργαζόμενοι της Ουγγαρίας θα πουν αν εγκρίνουν την πολιτική μας που έντονα αντιπαλεύει τους πολεμοκάπηλους, μια πολιτική που είναι μόνο υπέρ μιας εποικοδομητικής ειρήνης. Ο λαός μας θα ψηφίσει υπέρ της ειρήνης.

Τα κόμματα της Ουγγρικής Λαϊκής Δημοκρατίας έχουν αποφασίσει να μην ανταγωνιστούν μεταξύ τους στις εκλογές, αλλά να κατέβουν με μια κοινή λίστα υποψηφίων.

Η κοινή λίστα βασίζεται, βεβαίως, σε ένα κοινό προεκλογικό πρόγραμμα και σε κοινά καθήκοντα για τα οποία όλα τα Ουγγρικά κόμματα έχουν συμφωνήσει. Η κοινή λίστα υποψηφίων, όπως το Μέτωπο Λαϊκής Ανεξαρτησίας, δείχνει ότι η συνεχής ενοποίηση των δημοκρατικών δυνάμεων θα συνεχίσει, όπως και στο παρελθόν, να αποφέρει καλά αποτελέσματα. Αλλά επίσης δείχνει ότι υπάρχει θέση στο Μέτωπο του Λαού για καθέναν που θέλει να εργαστεί προς το συμφέρον της αποκατάστασης και της ανάπτυξης της χώρας μας.

Αυτές οι εκλογές θα είναι ένα ισχυρό χτύπημα στην αντίδραση: θα δημιουργήσει νέες και μεγαλύτερες ευκαιρίες για την ανάπτυξη και την άνθηση της δημοκρατικής Ουγγαρίας, για να θέσουμε τις βάσεις του σοσιαλισμού στη χώρα μας.

Από το περιοδικό «Για μια διαρκή ειρήνη, για μια λαϊκή δημοκρατία»

Νο. 9 (36), 1η Μάη 1949

Click here to return to the material in other languages.